Gəyirmə
  • Məqalələr
  • 25.04.2025, 00:11
  • Alo, Həkim

Gəyirmə

Gəyirmə, həzm traktından yığılmış qazların səsli və ya səssiz ağızdan çıxdığı bir vəziyyətdir. Sinə və qarın arasındakı əzələnin qıcıqlanması səbəbindən mədədə təzyiq artır. Əzələ refleksiv şəkildə büzülür və havanı itələyir.

İki növ gəyirmə var: fizioloji və patoloji. Birinci növ qazların gündə iki dəfəyə qədər buraxılması ilə xarakterizə olunur. Tez-tez proses qaçışda qəlyanaltı edərkən, yemək zamanı daim danışarkən, quru qəlyanaltılar yeyərkən, həddindən artıq yemək və soda və süd məhsullarından sui-istifadə edərkən baş verir. Bu proses normal variant hesab olunur və müalicə tələb etmir.

Patoloji gəyirmə mədə-bağırsaq xəstəliklərinin bir əlamətidir, gündə on dəfəyə qədər pisləşir. Təkrarlanan gəyirmə halları qaraciyər, öd kisəsi və mədənin disfunksiyasını göstərir. Çox vaxt ağızdan qaz emissiyası qastrit, mədə xorası və onikibarmaq bağırsaq xorası, qastroduodenal reflü, qastroduodenit, özofagus yırtığı, mədənin pH səviyyəsinin pozulması və öd axınının pozulması ilə baş verir.

Gəyirmə boş və ya havalı, acı, turş, qida qalıqları, aseton dadı, çürük ola bilər.

Patoloji gəyirmə aşağıdakı simptomlarla tanına bilər:

• bağırsaqlarda qazların yığılması,

• ürəkbulanma,

• ishal və ya qəbizlik və bəzən hər ikisinin birləşməsi,

• mədənin yuxarı hissəsində ağrı.

İlk növbədə, həkim pəhriz ilə maraqlanır və həzm sisteminin vəziyyətinin ətraflı müayinəsi üçün bir müayinə təyin edir.

Sonra, diaqnostik nəticələrə əsasən, qastroenteroloq diaqnoz qoyur və hər bir ərizəçi üçün müalicə strategiyasını hazırlayır.

Dərman terapiyası mədə-bağırsaq traktının daxili orqanlarının toxumalarında iltihab prosesi ilə mübarizə aparmaq üçün adsorbentlər, antasidlər və antiinflamatuar dərmanların qəbulunu əhatə edir. Onlar mədənin divarlarında qoruyucu təbəqə yaradır, qazları çökdürür, həzm prosesini sürətləndirir. Bəzi hallarda, gastroenteroloq bağırsaq peristaltikasını yaxşılaşdırmaq üçün fizioterapiya kursunu tövsiyə edəcəkdir.

Pəhriz düzəltmədən gəyirmə müalicəsi mümkün deyil. Beləliklə, kələm, qara çörək, maya bişmiş məhsulları, paxlalılar, qazlı içkilər kimi məhsulları istisna etməlisiniz. Əsas terapiya ilə yanaşı, mədənin turşuluğunu azaltmaq üçün qələvi mineral suyun qəbulu təyin edilir.