Balqabaq
  • Məqalələr
  • 27.11.2025, 09:38
  • Alo, Həkim

Balqabaq

Balqabaq orqanizm üçün ən faydalı tərəvəzlərdən biridir. Çeşidindən asılı olmayaraq, balqabaq şirindir, hazırlanması çox müxtəlifdir və çox faydalıdır. Bişirmə zamanı bütün vitamin və minerallarını qoruyur, buna görə də istənilən bişirmə üsulunu seçməkdə, dadından həzz almaqda və sağlamlığınızı yaxşılaşdırmaqda çekinməyin.

Balqabaq karotin miqdarına görə yerkökünü açıq şəkildə üstələyir. Bədəndə A vitamininə çevrilən karotin göz sağlamlığını və görmə itiliyini artırır.

Balqabaq bədənin təmizlənməsini təşviq edir, artıq maye və toksinləri çıxarır, həzmi stimullaşdırır və maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır. Tərkibində bağırsaqları yumşaq təmizləyən, bağırsaq hərəkətliliyini və mikrofloranı bərpa edən pektin var.

Onun müntəzəm istehlakı karbohidrat mübadiləsini yaxşılaşdırır, öd yollarını təmizləyir və pis xolesterolu aradan qaldırır; qaraciyər və mədə-bağırsaq xəstəliklərinin qarşısını alır. Əsasən, balqabaq qaraciyərin əsas funksiyasını - gündəlik detoksifikasiyanı yerinə yetirməsinə kömək edir. Bundan əlavə, təkcə balqabağın özü deyil, həm də toxumlar və yağ buna kömək edir.

Balqabaqda olan fitosterollar ürək və damar xəstəlikləri riskini azaldır, maqnezium ürək əzələsini gücləndirir və K vitamini qan laxtalanmasına faydalı təsir göstərir. Balqabağın müntəzəm istehlakı angina simptomlarını azaldır və ateroskleroz riskini azaldır.

Balqabağın zəngin mənbəyi olan sink, kişi reproduktiv sisteminin sağlamlığını dəstəkləyir və prostat iltihabının qarşısını alır. Balqabaq yeməkləri ümumi tonusu qoruyur, ağır fiziki işdən sonra gücü bərpa etməyə kömək edir və stresli vəziyyətlərdə narahatlığı azaldır.

Qadın üçün balqabaq SPA-ya getməyə bənzəyir. Bir porsiya balqabaq əsəblərinizi sakitləşdirəcək, qadın sağlamlığını təşviq edəcək, dərinizi təmizləyəcək və gəncliyini qoruyacaq. Balqabaqdan şirə hazırlamaq üçün istifadə edin, yeməklərə balqabaq toxumu əlavə edin və salatları balqabaq toxumu yağı ilə bəzəyin - pəhrizinizə nə qədər çox balqabaq daxil etsəniz, menapauza simptomları bir o qədər az olacaq və ginekoloji problemlərdən qaçınmaq ehtimalınız bir o qədər yüksəkdir.

Aşağı kalorili, xolesterol və nişastasız və liflə zəngin - sağlam və balanslı bir pəhriz üçün mükəmməl tərkib hissələri. Arıqlamaq üçün pəhrizinizə balqabağı daxil edərkən yumşaq bişirmə üsullarını seçin və ya ən yaxşısı, sadəcə ətini sobada ədviyyatlarla bişirin.

Diabet və ya qastritiniz varsa, yaxud tez-tez şişkinlik və ya bağırsaq sancıları yaşayırsınızsa, balqabaqdan həddindən artıq istifadə etməyin.